Svařené víno, také známé jako svařák. Kdo si dokáže představit Vánoce nebo Advent bez tohoto horkého a výtečného tradičního nápoje. Je teplý nápoj, který se vyrábí smícháním červeného vína s bylinným odvarem a nejlépe chutná opravdu horký. Tento nápoj se tradičně podává v zimním období a hlavně na Vánoce, kdy dokáže zahřát ale i nabídnout řadu léčivých benefitů.
Historie vzniku
Svařené víno má kořeny v antickém Řecku a Římě, kde se podávalo jako lék na nachlazení a bolesti hlavy. V průběhu středověku se svařené víno stalo oblíbeným nápojem nejenom v Evropě, kde se používalo k “napravování” tzv. nekvalitního vína. Středověk byl obecně zlatým obdobím pro tento nápoj a do vína se přidávalo mnoho koření a bylinek (i netradičních) a tento nápoj tak chutnal o něco jinak než ho známe dnes. Obecně vína i toho svařeného se ve středověku vypilo mnohem více než dnes. Svařené víno se nebralo jako nějaký sváteční nápoj, ale jako rychlý způsob jak se příjemně zahřát.
Svařené víno má řadu léčivých účinků
Například, svařené víno má lehké antiseptické účinky, rozšiřuje cévy a tím působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, bojuje s chudokrevností, posiluje imunitní systém, podporuje trávení a chuť k jídlu, mírně zvyšuje tlak a hlavně … zlepšuje náladu 🙂
Alternativy
Kromě tradičního svařeného vína existuje celá řada místních alternativ, které se liší použitými ingrediencemi a způsobem přípravy. Některé z nich jsou:
- Glühwein: tradiční německý svařený nápoj, který se vyrábí z červeného vína, cukru, skořice, hřebíčku a pomerančové kůry.
- Vin chaud: francouzský svařený nápoj, který se vyrábí z červeného vína, cukru, skořice, hřebíčku a pomerančové kůry.
- Mulled wine: anglický svařený nápoj, který se vyrábí z červeného vína, cukru, skořice, hřebíčku, pomerančové kůry a zázvoru.
Jak se pije ve světě
Svařené víno se podává po celém světě a každá země má své vlastní zvyky a tradice. Základní ingredience jsou shodné ale varianty se mohou lišit v dalších přidaných ingrediencích.
Také existují různé způsoby podávání svařeného vína.
Některé z nich jsou:
- S plátkem citrónu: Plátek citrónu se přidává do svařeného vína pro zvýraznění chuti a vůně.
- S hřebíčkem: Hřebíček se přidává do svařeného vína pro zvýraznění chuti a vůně.
- S medem: Med se přidává do svařeného vína pro zvýraznění sladkosti.
Jeden z tradičních receptů přidáváme i my:
Recept na svařené víno
Ingredience
- 1 láhev červeného vína
- 1 skořicová tyčinka
- 3 hřebíčky
- 1 kousek zázvoru
- 1 lžíce medu
- 1 plátek pomeranče
- 1 plátek citronu
Postup
- V hrnci smíchejte víno, skořicovou tyčinku, hřebíčky a kousek zázvoru.
- Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi max 5 minut.
- Přidejte med a nechte lehce probublávat dalších cca 5 minut.
- Přidejte plátek pomeranče a citronu.
- Podávejte horké
Chcete-li svařené víno bílé i to je možnost, pak stačí pouze použít optimálně nějaké polosladké aromatické bílé víno jako základ. Podívat se můžete i na historii vína. Nejlepší svařené víno ať už červené nebo bílé je to naše z moravských nebo i českých vinic.
Bible vína Mistrovský průvodce vínemChcete si zlepšit své vědomosti o víně, ale nevíte, kde začít? Nejste si jistí, že to, co pijete, je vynikající láhev nebo jen marketingový trik? Chcete vědět, jak si správně koupit to nejlepší víno? A blýsknout se svými znalostmi před přáteli? Nebo chcete dát někomu ze svých blízkých originální dárek, který umocní jeho požitek z pití vína?