Vývar jako základ skvělého jídla: Tajemství domácího mistrovství

3 min. čtení

Vývar, to není jen obyčejná polévka, ale základ mnoha dalších pokrmů. Jeho intenzivní chuť a léčivé účinky ho předurčují k tomu, aby se stal stálicí vašeho jídelníčku. A jak si připravit opravdu výborný vývar? Pojďme společně odhalit tajemství dokonalého domácího vývaru.

Proč je vývar tak zdravý?

Vývar je bohatý na kolagen, který podporuje zdraví kloubů a pokožky. Obsahuje také minerály, vitamíny a aminokyseliny, které posilují imunitní systém a zlepšují trávení. Teplý vývar navíc zahřeje v chladných dnech a uklidní rozbouřený žaludek.

Jak na dokonalý vývar?

Suroviny:

* Maso: Hovězí kosti s morkem, kuřecí kosti, krkovice, žebra nebo kombinace těchto surovin * Zelenina: Cibule, mrkev, celer, petržel, česnek * Koření: Celý černý pepř, nové koření, bobkový list, sůl * Voda

Postup:

* Opečení kostí: Pro intenzivnější chuť kosti mírně opečte na pánvi bez oleje.

* Základ vývaru: Do velkého hrnce dejte opečené kosti, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Poté stáhněte teplotu a nechte jemně bublat.

* Přidání zeleniny: Přidejte oloupanou cibuli (můžete nechat i slupku pro barvu), mrkev, celer, petržel a česnek.

* Koření: Přidejte celý černý pepř, nové koření a bobkový list.

* Vaření: Vařte minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc. Během vaření pravidelně sbírejte pěnu.

* Dochucení: Před podáváním dochuťte solí podle chuti. Vychytávky pro ještě lepší vývar:

* Maso: Kromě kostí můžete přidat i kousky masa, například hovězí hrudí nebo kuřecí stehna.

* Zelenina: Experimentujte s dalšími druhy zeleniny, jako je například parsnip, pastinák nebo kořenová petržel.

* Bylinky: Přidejte čerstvé bylinky jako rozmarýn, tymián nebo majoránku.

* Opečená zelenina: Pro ještě výraznější chuť můžete část zeleniny před přidáním do vývaru lehce orestovat.

* Bílky: Pro dokonale čirý vývar přidejte na závěr vaření šlehané bílky. Bílky svážou nečistoty a po srážení je jednoduše odstraníte.

polévka, vývar, zelenina, vaření, recept, kuchyně,

Jak vývar využít?

* Polévka: Základ pro mnoho druhů polévek, od klasické zeleninové až po krémové polévky.

* Omáčky: Vývar dodá omáčkám hloubku chuti a bohatost.

* Rýže, těstoviny: Vařte rýži nebo těstoviny ve vývaru pro intenzivnější chuť. *

Základy pro další pokrmy: Vývar můžete použít jako základ pro rizoto, dušené maso nebo zeleninu. Domácí vývar je nejen chutný, ale i zdravý a všestranný.

Vyzkoušejte naše tipy a připravte si vývar, který si zamilujete celá rodina. Dobrou chuť!

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora