Vánoční perníčky – tradiční sladkost s vůní Vánoc

6 min. čtení

Blížící se vánoční období přináší nejen radost a očekávání, ale také sladké pokušení a to velice oblíbené vánoční perníčky. Tyto lahodné pečivo nejenže zve do domů vůni skvělých koření a medu, ale také představují kousek kouzla Vánoc v každém kousku. Připravte se na cestu do světa vánočních perníčků, kde historie, recepty a tradice spojené s tímto sladkým dobrotám tvoří nezapomenutelný zážitek.

Historie vánočních perníčků:

Vánoční perníčky mají bohatou historii sahající až do středověku. Jejich prapůvod lze vystopovat až až do starověkého Egypta, kde se vyráběly medové sušenky z mouky.  V Evropě se perníčky začaly vyrábět až v 13. století v klášterech, kdy se začalo přidávat koření jako pepř, skořici, muškátový oříšek, zázvor, kardamon, badyán, hřebíček nebo i anýz, bezový květ a další. Ze začátku byly původně pečeny jako léčivý pokrm. Postupně se staly oblíbeným vánočním dobrotám . V té době byly perníčky velmi drahé a pro obyčejné lidi takřka nedostupné. Perníkářství se kvůli omezenému množství koření a nákladným výrobním postupům řadilo ke specializovaným řemeslům. V 15. století byl v Německu založen první cech perníkářů. Perníky se prodávaly hlavně v lékárnách. V této době byly velkým hitem různých jarmarků a trhů a dokonce se pořádaly samostatné pouze perníkářské trhy. Vzory formiček se zpočátku inspirovaly náboženskými motivy.

Dostupnějším zbožím se staly perníčky až v 18. století. Dnes se perníčky vyrábějí po celém světě a existuje mnoho různých receptů na jejich přípravu a každá země má svůj jedinečný a zajisté „ten nejlepší“ recept na jejich výrobu.

Recept na tradiční vánoční perníčky:

Přestože existuje mnoho variant receptů na perníčky, tradiční recept zahrnuje směs medu, mouky, cukru a koření. Základem je kombinace hřebíčku, skořice, muškátového oříšku a zázvoru. Těsto se nechá odležet, aby koření mohlo působit, a poté se tvaruje do různých forem – od tradičních srdcí a hvězd až po postavičky vánočních postaviček. Při pečení vzniká neodolatelná vůně, která naplňuje celý dům.

Výzdoba a tradice spojené s perníčky:

Perníčky nejsou pouze sladkou pochoutkou, ale také nositeli tradic a symbolů spojených s Vánocemi. Často jsou zdobeny královským cukrem nebo krémem, vytvářejícím krásné vzory a detaily. Mnoho rodin si vytváří vlastní tradice spojené s výrobou perníčků – od společného zdobení s rodinou a přáteli po vytváření unikátních forem a tvarů. Mnoho muzeí uchovává staré dřevěné formy na výroby perníku. Z perníku se také tvoří složitější tvary a není tak nezvyklé vidět z perníku upečený i například celý Vánoční betlém i s figurkami.

vánoční perníčky

Perníčky ve světě:

Perníčky se staly oblíbenou vánoční pochoutkou po celém světě. V některých zemích jsou podávány s horkým nápojem jako teplý a sladký zážitek, zatímco jinde jsou využívány jako originální dárek pro blízké. Různé kultury přidávají do receptů své vlastní ingredience, vytvářejíce unikátní chuťové kombinace.

 

Ihned měkké vánoční perníčky jsou skvělým způsobem, jak si zpříjemnit vánoční období. Tento recept je velmi jednoduchý a rychlý na přípravu.

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 lžíce medu
  • 120 g cukru moučky
  • 300 g hladké mouky
  • 0,5 balíčku kypřicího prášku do perníku
  • 1,5 lžičky perníkového koření
  • 1 bílek

Postup:

  • Vejce, cukr a med vyšlehejte do pěny.
  • Přidejte máslo a kakao a důkladně promíchejte.
  • Přidejte mouku, kypřicí prášek a perníkové koření a promíchejte.
  • Těsto nechte odpočinout v lednici po dobu 30 minut.
  • Těsto rozválejte na pomoučené ploše na tloušťku 3-5 mm.
  • Vykrájejte perníčky pomocí formiček a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Perníčky potřete rozšlehaným bílkem a pečte v troubě předehřáté na 175 °C po dobu 5-7 minut.

Tento recept by měl stačit na přípravu cca 20 perníčků.

Vánoční perníčky nejsou pouze sladkostí; jsou to plnohodnotné umění spojené s tradicí a rodinným společenstvím. Každý kousek perníku přináší do domova vůni Vánoc a nostalgii po starých časech. Takže při přípravě tohoto tradičního vánočního pokladu si připomeňte nejen sladkost chvíle, ale také spojení s generacemi lidí, kteří si před vámi užívali této lahodné pochoutky.

.

Zdroj: Vánoční zvyky, O vánocích, Wikipedie

Petr Pavelka https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce2

redaktor, fotograf, web admin, SEO optimalizátor, recenzent, gurmán a degustátor :)

moto: "život bez pití a dobrého jídla nemůže být nikdy dokonalý"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora