Upečte si domácí cheddarovo-jalapeňový chléb podle Lubojatzky Couple

5 min. čtení

Toužíte po domácím chlebu s extra křupavou zlatavou kůrkou, nadýchanou střídou a výbuchem chuti? Pak vyzkoušejte tento jedinečný recept na cheddarovo-jalapeňový chléb od ambasadorů značky Miele, foodblogerů Lubojatzky Couple. S kousky cheddaru a pikantními papričkami jalapeňo se při každém soustu ocitnete doslova v kulinářském ráji.

Výhodou tohoto receptu je, že nepotřebujete kvásek ani náročné hnětení. Přesto získáte profesionální výsledek, který ohromí vaše blízké. Celý proces zabere přibližně 24 hodin fermentace, 3 hodiny kynutí a 35 minut pečení.

Co budete potřebovat?

Suroviny:

630 g hladké pšeničné mouky (+ trochu na vysypání hrnce)

7 g sušeného droždí

12 g soli

450 g vlažné vody

200 g cheddaru vcelku

1 velká čerstvá jalapeňo paprička

 

Vybavení:

Litinový hrnec o průměru 26 cm

 

Jak na to?

Připravte těsto

Prosejte hladkou mouku do velké mísy a přidejte sušené droždí a sůl. Vše důkladně promíchejte vařečkou. Postupně přilévejte vlažnou vodu a míchejte, dokud nevytvoříte kompaktní hmotu. Odložte vařečku a rukou těsto alespoň 3 minuty propracujte. Vznikne lepivá hmota, kterou vytvarujte do přibližného tvaru koule. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a vložte do lednice na 24 hodin. Během fermentace se prohloubí chuť budoucího chleba, zajistí se křupavá kůrka a lepší stravitelnost.

 

 

První překlad těsta

Po 24 hodinách vyjměte těsto z lednice. Připravte si misku se studenou vodou, do které si budete máčet ruce, aby se těsto nelepilo. Mokrýma rukama uvolněte protilehlou stranu těsta v míse, chyťte ji, vytáhněte do výšky a „vytahejte“. Následně těsto přeložte přes bochánek do protilehlé strany. Otočte mísu o 90 stupňů a postup opakujte ještě třikrát, celkem tedy ve čtyřech směrech. Nakonec položte spoje těsta na dno mísy, přikryjte fólií a nechte hodinu odpočívat při pokojové teplotě.

Druhý překlad

Po hodině proveďte druhý překlad stejným způsobem jako v předchozím kroku. Opět mísu přikryjte fólií a nechte těsto kynout dalších 30 minut při pokojové teplotě. Proces nyní probíhá rychleji, protože těsto již má pokojovou teplotu.

Třetí překlad s přísadami

Před třetím překladem nakrájejte cheddar na kostky o velikosti přibližně 2 cm. Větší kostky budou na řezu upečeného chleba efektně vidět. Jalapeňo papričku omyjte a nakrájejte i se semínky na kolečka.

Přidejte cheddar a jalapeňo k těstu a proveďte třetí překlad stejně jako v předchozích krocích. Snažte se přísady zabalit co nejvíce dovnitř těsta. Položte spoje těsta na dno mísy, přikryjte fólií a nechte kynout dalších 30 minut.

Poslední překlad

Proveďte poslední překlad, který bude náročnější, protože těsto je s každým překladem pevnější. Opět se snažte, aby cheddar a jalapeňo zůstaly uvnitř bochníku. Spoje těsta položte na dno mísy, přikryjte fólií a nechte těsto kynout 1 hodinu při pokojové teplotě.

Příprava na pečení

Dvacet minut před koncem kynutí předehřejte troubu na 230 °C s horkovzduchem. Umístěte rošt do spodní třetiny trouby a vložte do ní litinový hrnec s pokličkou, aby se nahřál. Předehřátý hrnec zajistí, že těsto začne okamžitě péct na vysokou teplotu a nebude potřeba používat pečicí papír.

Pečení

Po uplynutí doby kynutí a nahřátí trouby opatrně vyjměte hrnec z trouby. Odložte pokličku, rychle posypte dno hrnce trochou mouky a vložte do něj nakynutý bochník. Ihned přikryjte pokličkou a vložte zpět do trouby. Pečte 15 minut, poté snižte teplotu na 200 °C, opatrně sejměte pokličku a pečte dalších 20 minut nebo dokud kůrka nezíská zlatavou barvu a pevnost.

Servírování

Vyjměte hrnec z trouby, úzkou vařečkou uvolněte případné připečené okraje a rychle převraťte hrnec na chladicí mřížku. Položte bochník dnem dolů a nechte ho hodinu vychladnout. Teprve poté můžete chléb nakrájet a podávat.

 

Náš tip:

Pro perfektní pečení chleba a dalšího pečiva doporučujeme kombinovanou parní troubu Miele DGC. Díky přesné kombinaci horkého vzduchu a páry umožňuje DGC dosáhnout ideálního výsledku – kůrka je dokonale křupavá, zatímco střída zůstává nadýchaná a vláčná. Trouba zároveň udržuje optimální vlhkost uvnitř, což je zásadní pro pečení domácího chleba a jemného pečiva.

 

Pozn.: Za využití receptu a fotografie děkujeme Lubojatzky Couple.

www.miele.cz  
Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora