Skořicoví šneci aneb dezert, který na stůl prostě patří

5 min. čtení

Co se vám vybaví, když se řekne skořice? A proč právě skořicoví šneci? Spousta z nás má tendenci na toto cejlonské koření přes léto zapomenout, na podzim ale jako když jej najdeme. Dokáže naše domovy krásně prohřát a provonět, což je přesně to, co nám pomůže zapomenout na podzimní chmury spojené se sychravým počasím. Kombinace kynutého vláčného těsta spolu se skořicí je navíc nadpozemsky lahodná! Pokud mezi vaše strašáky v kuchyni patří právě kynuté těsto, s naším pomocníkem je můžete pustit z hlavy a stát se mistry této disciplíny.

 

Prastaré cejlonské koření

Tak jako existuje sezónní ovoce, existuje i sezónní koření. Například skořice je neodmyslitelně spojena s podzimními a zimními měsíci a k těmto ročním obdobím jednoduše patří. Toto prastaré cejlonské koření má navíc ihned několik zdravotních benefitů, pro které je mimo jiné tak oblíbené. Skořice je bohatá na některé minerály jako vápník, železo, hořčík, fosfor, mangan, draslík a na vitaminy C, E a K. Zároveň je označována za přírodní antioxidant, který má protizánětlivé účinky, snižuje cholesterol a má příznivý vliv na naše zažívání. Možná se ale ptáte, proč je tak oblíbená právě v těchto ročních obdobích. S podzimem ubývá sluníčka a přibývá sychravých studených dnů. Skořice umí ale zahřát, uklidnit, a dokonce může člověku dodat i pozitivní energii! To jsou hlavní důvody, proč dokáže být spolehlivým podzimním společníkem, ale zároveň argumenty pro to, abyste si něco skořicového také upekli. Tipem vám můžou být tito kynutí skořicoví šneci, kteří vám v tomto podzimním počasí zaručeně vykouzlí úsměv na tváři a mimo to provoní i celou vaši domácnost. A to už vůbec nemluvíme o tom, jak báječně chutnají!

Kvalita českého původu

Patříte k těm, kteří rádi pečou, a ještě raději své výtvory ochutnávají, ale máte stále strach z toho, že něco pokazíte? Potřebujete ke každému pečení neustále asistenta na telefonu v podobě vaší maminky či babičky? A největším strašákem vám jsou právě kynutá těsta? Tomu je nyní konec, jelikož vám představujeme pomocníka, se kterým se pro vás kynutá těsta stanou rutinní záležitostí. Je jím hladká mouka na kynutá těsta Babiččina volba, která zajistí, že vaše těsta budou nadýchaná, kyprá a vláčná. Těsto z této mouky navíc dobře kyne, má větší objem, je tažné, pružné a dobře drží tvar. Dalším benefitem této mouky je, že je 100 % namletá z kvalitního českého obilí a z toho důvodu také hrdě nosí označení Klasa. Pokud tohoto pomocníka na kynutá těsta ještě stále doma nemáte, neváhejte si jej pořídit. Využijete jej jak na sladké pečení, tak i na slané například pro přípravu housek či pizzy!

Skořicoví šneci

Ingredience

25 g čerstvého droždí

500 g hladké mouky Babiččina volba na kynutá těsta

75 g rozpuštěného másla

250 ml vlažného mléka (nebo zahřátého ohřátého na 37 °C, tzv. „na prst“)

40 g cukru

Náplň:

25 g mleté cejlonské skořice

75 g změklého másla

40 g třtinového cukru

 

Příprava: 20 minut

Kynutí: 70 minut

Pečení: 10 minut

 

Postup

Nejprve založte kvásek z mléka, droždí a cukru. Do velké mísy si připravte zbylé ingredience – mouku a sůl. Když kvásek asi za 10 minut vzejde, přidejte ho k ostatním surovinám a zpracujte v hladké těsto. Posypte trochou mouky a nechte 40 minut kynout pod utěrkou.

Mezitím si nachystejte náplň. Rozpusťte v rendlíku máslo. V misce smíchejte s cukr se skořicí. Těsto po vykynutí zpracujte rukama a vyválejte na obdélník široký asi 50 cm, potřete ho v celé ploše máslem a bohatě posypte skořicovým cukrem. Zatočte těsto do pevné rolády a krájejte asi 2 cm široké proužky. Sázejte do kulaté formy jeden vedle druhého.

Nechte ještě dokynout pod utěrkou asi 15 minut. Předehřejte troubu na 180 °C. Pečte asi 10 minut. Po upečení můžete polévat rumovým máslem. Také můžete dozdobit perlovým cukrem, nebo drcenými oříšky.

Mrkněte i na nějaké další recepty

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora