Silvestr je poslední den roku, kdy se lidé loučí se starým a vítají nový rok. Tento den je spojen s bujarými oslavami, ohňostroji, přípitky a samozřejmě i dobrým jídlem. Co by na silvestrovském stole nemělo chybět? Jaké jsou nejlepší recepty na silvestrovské pohoštění hostů? A jaké jsou typické silvestrovské zvyky a tradice? V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o silvestrovské noci.
Novoroční zvyky, tradice a historieNovoroční zvyky jsou součástí naší kultury a historie. Každý rok, když se blíží konec starého a začátek nového roku, lidé se snaží dodržovat různé tradice a pověry, které mají zajistit štěstí, zdraví, lásku a hojnost. V tomto článku se podíváme na některé z nejznámějších a nejzajímavějších novoročních zvyků v Česku.
Silvestrovská jídla a chuťovky
Na silvestrovském stole by neměly chybět různé druhy chlebíčků, jednohubek, salátů, pomazánek, uzenin, sýrů, oříšků, sušenek, dortů a dalších sladkostí. Kromě toho se doporučuje připravit několik originálních a chutných receptů, které zaujmou hosty a zpříjemní jim silvestrovskou noc. Zde je náš výběr tří nejlepších receptů na silvestrovské pohoštění:
- Pohankové lívanečky s uzeným lososem. Tento recept je jednoduchý, zdravý a elegantní. Stačí smíchat pohankovou mouku, vejce, mléko, sůl a kypřící prášek a smažit z těsta malé lívanečky. Na každý lívanec pak položte kousek uzeného lososa, lžičku zakysané smetany a kousek kopru. Podávejte teplé nebo i studené.
- Sýrové tyčinky z listového těsta a slaniny. Tento recept je rychlý, křupavý a lahodný. Stačí rozválet listové těsto, potřít ho rozšlehaným vejcem, posypat strouhaným sýrem a nakrájet na proužky. Každý kousek se obalí slaninou a peče do zlatova
- Párečky v těstíčku s medovým dipem. Tento recept je zábavný, sladko-slaný a oblíbený. Stačí smíchat mouku, vejce, mléko, sůl a kypřící prášek a vytvořit z těsta tenké placky. Na každou placku položit páreček a zabalit ho do těsta. Upečte v troubě nebo horkovzdušné fritéze dozlatova. Podávat s dipem z medu, hořčice a majonézy.
Dobrou volbou jsou i obložené chlebíčky
Silvestrovské chlebíčky jsou klasickou součástí novoročních oslav. Na chlebíčky můžete použít různé druhy pečiva, pomazánek, salátů, uzenin, sýrů, zeleniny a dalších ingrediencí podle vaší chuti a fantazie. Zde je několik tipů na silvestrovské chlebíčky, které si můžete vybrat:
- Chlebíčky s čočkovou pomazánkou a uzeným lososem. Čočka je symbolem bohatství a štěstí, proto se jí na Nový rok. Čočkovou pomazánku si můžete připravit podle tohoto receptu. Na plátky veky namažte čočkovou pomazánku, položte na ni kousek uzeného lososa a ozdobte koprem a limetkou.
- Chlebíčky s pařížským salátem a šunkou. Pařížský salát je oblíbená silvestrovská pochoutka, kterou si můžete snadno vyrobit doma podle tohoto receptu. Na plátky rohlíku namažte pařížský salát, položte na něj plátek šunky a ozdobte sterilovanou okurkou a vajíčkem.
- Chlebíčky s krémovým sýrem a zeleninou. Krémový sýr je vynikající základ pro chlebíčky, který se dobře kombinuje se zeleninou. Na plátky chleba namažte krémový sýr, položte na něj plátky rajčat, okurek, paprik, oliv nebo cokoli jiného, co máte rádi. Můžete také přidat trochu bylinek nebo koření pro lepší chuť.
Posledním naším tipem je slané pečivo z listového těsta.
Je rychlé, jednoduché a chutné. Listové těsto se dá koupit hotové, nebo si ho můžete vyrobit doma. Můžete z něj připravit různé druhy slaných koláčů, závinů, tyčinek, šneků, kapsiček nebo rolád. Stačí ho potřít, posypat nebo naplnit podle vaší chuti a upéct v troubě.
- Sýrové šneky z listového těsta jsou rychlé, křupavé a lahodné. Můžete je naplnit různými druhy sýrů, jako je eidam, gouda, niva nebo cheddar. Zde je jeden z možných receptů na sýrové šneky z listového těsta:
- Rozválejte listové těsto na pomoučněném válu na tenký plát a potřete ho rozšlehaným vejcem.
- Posypte těsto strouhaným sýrem a trochou kmínu.
- Zarolujte těsto do rolády a nakrájejte ji na kolečka o tloušťce asi 1 cm.
- Položte kolečka na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut, nebo dokud nebudou zlatavé.
- Podávejte teplé nebo studené, podle chuti.
Silvestrovská noc je jedinečná příležitost k oslavě, zábavě a přátelství. Připravte si pro sebe a své hosty nezapomenutelné pohoštění, které bude ladit s vaší náladou a vkusem. Ať už zvolíte klasické nebo originální recepty, nezapomeňte na hlavní ingredienci – lásku.
Přejeme vám šťastný a úspěšný nový rok!
Zdroj:Wiki, Nejrecepty, Recepty, Prozeny, Toprecept