Připravte si doma delikátní kuřecí závitky na italský způsob

4 min. čtení

Bazalka patří mezi nejtradičnější přísady nejen italské kuchyně. Pro svou typickou chuť a blahodárné účinky se stala hojně užívanou bylinkou. Zlepšuje například trávení a pomáhá se žaludečními problémy. Napadlo vás ale někdy využít ji při přípravě závitků? Jsou jednoduché a vyčarovat je zvládne úplně každý. Recept je navíc rychlý na přípravu, takže po něm můžete sáhnout kdykoli, když nebudete vědět, co uvařit.

Ať už čekáte návštěvu nebo potřebujete rychle vykouzlit večeři pro celou rodinu, jsou závitky ideálním řešením. Plnit je navíc nemusíte pouze na “klasický český způsob” slaninou a sýrem. Zvolit můžete například variantu s pestem nebo čerstvými bylinkami.

Nejvhodnější je kuřecí maso. Jeho velkou výhodou je oproti hovězímu a vepřovému, že nevyžaduje dlouhou přípravu. To ale neznamená, že si při práci s ním nemusíte dávat pozor.

Závitky navíc skvěle doplní poctivá omáčka. Ta totiž pokrm před případnou suchostí zachrání. V podobě závitků ale nemá maso téměř žádnou šanci se vysušit, takže jsou ideální i pro kuchaře začátečníky.

Co se omáčky týče, jejím nenahraditelným základem je rajský protlak. „Při jeho výběru věnujte pozornost podílu rajčat v produktu. Intenzivnější chuť mají protlaky s vyšším obsahem kvalitních rajčat,“ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak a dodává: „Dáváme si záležet na vysokém podílu rajčat ve výsledném protlaku. Na výrobu 100 gramů našeho Master protlaku Spak spotřebujeme 400 g rajčat vyzrálých pod přímým sluncem.“

Podívejte se na několik osvědčených tipů od šéfkuchařů:

  • Při výběru vhodného sýra do závitků se vyhněte nízkoprocentnímu eidamu. Ideální je použít mozzarellu nebo kvalitní goudu.
  • Pro intenzivní chuť rajčat lze sáhnout také po rajčatech sušených. Ty lze přidat do omáčky i samotných závitků.
  • Pokud se vám nechce používat dřevěné špejle na jedno použití, můžete si pořídit kovové jehlice, u kterých navíc nemusíte mít strach, že se vám zlomí.

 

RECEPT: KUŘECÍ ZÁVITKY S MOZZARELLOU A PESTEM

Doba přípravy: 30 minut

Doba dušení: 45 minut

 

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 4 kuřecí prsa
  • 2 mozzarelly
  • 4 lžičky bazalkového pesta
  • Sůl, pepř
  • Hladkou mouku na obalování
  • Olej

 

Na omáčku:

  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • Olej
  • Sůl, pepř
  • 2 lžíce rajčatového protlaku Spak
  • 300 ml kečupu Master Spak
  • 150 ml vody nebo vývaru
  • Hrst nasekaných bylinek

Postup:

 

Maso nakrájejte tak, aby vznikl větší plátek. Každý osolte a opepřete z obou stran. Poté každý plátek potřete pestem a přidejte kousky sýra. Poté plátky opatrně přehněte a sepněte špejlí, aby náplň při pečení neutekla. Rolády obalte v hladké mouce. Poté je na olej na pánvi zprudka opečte ze všech stran. Přendejte do pekáčku a pečte je asi 25 minut dozlatova. Mezitím do výpeku nasypte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Opečte, nechte rozvonět a vmíchejte protlak. Trochu ho zarestujte, přidejte kečup a vmíchejte bylinky. Omáčku pak osolte a opepřete. Nechte ji asi 10 minut probublávat na mírném ohni. Hotové masové roládky nakrájejte na plátky. Na talíře rozdělte omáčku, přidejte nakrájené maso a dozdobte listovým salátem.

 

Tip: Do náplně můžete přidat i na kousky nakrájená sušená rajčata.

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora