Vejce jsou nejen oblíbenou, ale i velmi výživnou součástí snídaňového jídelníčku. Na jaký způsob si je připravujete nejraději vy? Jako omeletu, volská oka, míchaná či na hniličko? Vejce jsou bohatým zdrojem mnohých vitamínů a esenciálních aminokyselin. Představují tak ideální způsob, jak začít den plný energie. Vyzkoušejte si je společně s námi doplněné o jakoukoliv zeleninu, kterou máte zrovna po ruce a vykouzlete pro sebe i své nejmenší snídani, která je plnohodnotným startem do nového dne.
Slané snídaně: v hlavní roli vajíčka
O tom, že je snídaně důležitým jídlem dne, už pravděpodobně většina z nás ví. Jakou snídani si ale dopřát – „slanou“, či „sladkou“? Vhodné je střídat obě varianty, čímž si zajistíme přísun pestré stravy. Dnes se podíváme podrobněji na „slané“ snídaně, kdy hrají hlavní roli u většiny z nás vajíčka. „Vejce jsou skvělou potravinou, jelikož jsou spolu s masnými a mléčnými výrobky zdrojem tzv. esenciálních aminokyselin,“ říká Markéta Veverková, nutriční specialistka ve společnosti Nestlé a vedoucí programu Nestlé pro zdraví dětí. Jsou navíc bohatá na bílkoviny. Markéta Veverková ještě doplňuje, že „cennější částí vajec je konkrétně žloutek, který obsahuje vitamíny A, D, E a skupiny B, a také například pro tělo dobře využitelné železo. Žloutek navíc obsahuje příznivý poměr nenasycených mastných kyselin, tedy tuků, které jsou pro naše tělo důležité, aby např. rozpouštěly vitamíny A, D a E.“ Není tedy pochyb o tom, že jsou vajíčka skvělým snídaňovým pokrmem, přičemž si je lze vyzkoušet na nesčetné množství způsobů. Pokud jste příznivci míchaných vajíček, můžete si společně s námi vyzkoušet tuto verzi se zeleninou a nastartovat svůj den vyváženou a chutnou snídaní.
Suroviny:
- 4 vejce
- 1/2 šálku mléka (můžete použít i rostlinné mléko)
- 1/2 šálku nakrájené zeleniny (např. paprika, cuketa, špenát nebo rajčata)
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce olivového oleje nebo másla
- 2 plátky celozrnného chleba
- Volitelně: strouhaný sýr (např. eidam nebo mozzarella) pro posypání
Postup:
- Příprava zeleniny: Na pánvi zahřejte olivový olej nebo máslo na středním ohni. Přidejte nakrájenou zeleninu a restujte ji asi 3–5 minut, dokud nezměkne.
- Příprava vajec: V misce rozšlehejte vejce s mlékem, solí a pepřem. Nalijte směs na pánev se zeleninou a míchejte, dokud se vejce nezpevní a nebudou mít krémovou konzistenci (asi 5–7 minut).
- Příprava toastu: Mezitím opékejte plátky celozrnného chleba na pánvi nebo v toustovači, dokud nebudou zlatavé.
- Podávání: Jakmile je pokrm hotový, rozdělte ho na talíře. Pokud chcete, posypte pokrm strouhaným sýrem.
- Volitelné doplnění: Můžete přidat i čerstvé bylinky (např. pažitku nebo petržel) na ozdobu a chuť.
Nestlé pro zdraví dětí
Program Nestlé pro zdraví dětí je součástí globálního programu Nestlé for Healthier Kids a jeho cílem je motivovat rodiny, a především pak žáky základních škol k vyváženému životnímu stylu, správným stravovacím návykům a podpořit jejich zájem o pohybové aktivity. Tato mise reaguje na stále narůstající trend stravovacích potíží mladé generace, kdy více než pětina populace dětí v Česku ve věku 11–15 let má buď nadváhu, nebo je obézní.
Nestlé pro zdraví dětí letos v ČR slaví 10. výročí a od svého vzniku proškolil v Česku více než 140 000 dětí. Projekt má záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a je provozován a financován společností Nestlé Česko s.r.o. ve spolupráci s odborníky na danou problematiku.