Historie gulášové polévky: Od pasteveckých kotlíků k celosvětovému fenoménu

3 min. čtení

Gulášová polévka je nedílnou součástí středoevropské kuchyně a její popularita přesahuje hranice kontinentu. Ale odkud tento oblíbený pokrm pochází a jaká je jeho historie?

Kořeny v maďarských stepích Své kořeny má gulášová polévka v maďarských stepích, kde ji připravovali pastevci. V kotlících nad otevřeným ohněm vařili jednoduchou polévku z hovězího masa, cibule a koření, především sladké papriky. Toto jídlo bylo pro ně nejen potravou, ale také zdrojem tepla a energie.

Slovo „guláš“ pochází z maďarského „gulya“, což znamená stádo hovězího dobytka.

Šíření po Evropě

S rozvojem Rakousko-Uherské monarchie se gulášová polévka začala šířit po celé Evropě. Stala se oblíbeným jídlem nejen mezi prostým lidem, ale i ve vyšších společenských vrstvách. Každá oblast si ji přizpůsobila podle svých zvyklostí a dostupných surovin.

Gulášová polévka v různých kulturách

Dnes je gulášová polévka připravována po celém světě, a to v nespočtu různých variant. V každé zemi se liší použitými ingrediencemi, kořením a způsobem přípravy.

* Maďarsko: Klasická gulášová polévka je hustá, s výraznou chutí papriky a často se podává s knedlíky nebo chlebem.

* Česko: Česká gulášová polévka je obvykle méně hustá a má jemnější chuť. Často se podává s houskovými knedlíky.

* Slovensko: Slovenská gulášová polévka je podobná té české, ale může obsahovat i další druhy masa, jako například vepřové nebo zvěřinu.

* Rakousko: Rakouský guláš, neboli „Gulasch“, je často podáván jako hlavní chod s noky nebo knedlíky.

 

Gulášová polévka dnes

Dnes je gulášová polévka symbolem pohody, domácí kuchyně a svátečních obědů. Její příprava je jednoduchá a přitom nabízí nekonečné možnosti pro experimentování s různými ingrediencemi a kořením. Ať už ji připravíte klasicky nebo s moderním twist, jedno je jisté – gulášová polévka nikdy nevyjde z módy.

 

gulášová polévka, recept, vaření, Maďarsko, historie, kuchyně

Recept na klasickou maďarskou gulášovou polévku

Potřebujete: * 1 kg hovězího masa * 2 cibule * 3 stroužky česneku * 2 lžíce sladké mleté papriky * 1 lžička pálivé mleté papriky * 1 lžička kmínu * 1 lžička majoránky * 2 bobkové listy * Sůl, pepř * Olej na smažení * 2 l vody * 2 brambory * 1 mrkev * 1 celer

Postup: * Maso nakrájejte na kostky a osmahněte na oleji dozlatova. * Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte dozlatova. * Zasypte paprikou, kmínem a majoránkou a krátce orestujte. * Zalejte vodou, přidejte bobkový list, sůl a pepř. * Vařte doměkka (cca 1,5 hodiny). * Přidejte nakrájenou zeleninu a vařte dalších 20 minut.

Tip: Pro ještě lepší chuť můžete do gulášové polévky přidat trochu červeného vína nebo zakysanou smetanu. Dobrou chuť!

 

A jaký je váš oblíbený recept na gulášovou polévku? Podělte se s námi v komentářích!

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora