Dokonalé letní osvěžení – domácí zmrzlina i bez zmrzlinovače

4 min. čtení

Přemýšlíte, jak si připravit dokonalé domácí osvěžení v podobě zmrzliny? Příprava chutných zmrzlinových kreací není složitá, a navíc to může být zábava pro celou rodinu. Přinášíme 4 tipy z Heureky a její inspirace, na přípravu zmrzliny bez zmrzlinovače. Postačí dobrý mixér nebo kuchyňský robot a šlehač.

Základem je výběr a zpracování čerstvého ovoce. Výborně se dají zamrazit jahody, borůvky, maliny i ostružiny. Pozor však na plody obsahující příliš mnoho vody, ty se po rozmrazení rozmočí tak, že už byste nemuseli mít chuť, se do nich pustit.

Jahodová zmrzlina s tvarohem

Ingredience (4 porce):

  • 350 g mražených jahod
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce medu (lze nahradit cukrem, javorovým sirupem nebo agáve sirupem)
  • citrónová šťáva na dochucení

domácí zmrzlina

Mražené jahody rozmixujte společně s tvarohem do hladké směsi. Přidejte smetanu a vše společně šlehejte pomocí ručního šlehače. Dle chuti přidejte med, cukr, javorový nebo agáve sirup. Na závěr můžete ještě pokapat citrónovou šťávou. Hotovou směs nalijte do formiček na nanuky nebo celou do jedné formy a nechte ztuhnout v mrazáku. V případě, že směs budete chladit ve větší nádobě je během tuhnutí potřeba zmrzlinu pravidelně promíchávat.

Tip cukráře: Domácí jahodovou zmrzlinu můžete připravit také v italském stylu – stačí nahradit tvaroh za mascarpone. Vyznavači zdravého životního stylu mohou použít mléko místo smetany.

 

Jahodová zmrzlina s jogurtem

Ingredience (4 porce):

  • 4 hrnky mražených jahod
  • ½ hrnku bílého jogurtu
  • 3 lžíce medu (lze nahradit javorovým či agáve sirupem nebo cukrem)
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Mražené jahody, bílý jogurt, med a citrónovou šťávu dejte do mísy kuchyňského robotu a nechte mixovat přibližně 5 minut. Po této době by měla být jahodová směs hladká s našlehanou krémovou konzistencí. Hotovou zmrzlinu můžete ihned podávat nebo uložit do mrazáku (maximálně na měsíc) a ujídat postupně. Dobrou chuť!

Jahodová zmrzlina se smetanou

Ingredience (4 porce):

  • 500 g mražených jahod
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • max. 100 ml mléka
  • 2 až 3 lžíce cukru (lze nahradit medem nebo agáve či javorovým sirupem)

Do kuchyňského robota nebo mixéru vložte jahody, smetanu a cukr. Jakmile se ingredience začnou promíchávat, postupně přidávejte mléko. Stačí pouze několik lžic tak, aby se vše spojilo dohromady. Zmrzlina je hotová ve chvíli, kdy vám mixováním vznikne hladký mražený krém.

Pozor! Na mixování zmraženého ovoce vždy používejte výkonný mixér, který je určený také na sekání ledu. Jen tak budete mít ideální výsledek a nezničíte si kuchyňského pomocníka.

 

Jahodová zmrzlina s mascarpone

Ingredience (4 porce):

  • 5 hrnků mražených jahod
  • 1 kelímek mascarpone
  • ⅓ hrnku polotučného mléka
  • ½ hrnku cukru (lze nahradit medem nebo agáve či javorovým sirupem)

domácí zmrzlina

Do mísy mixéru dejte mascarpone, jahody, polovinu odměřeného mléka a na nižší obrátky začněte směs promíchávat. Jakmile se ingredience začnou spojovat, přidejte zbytek mléka a zvyšte obrátky. Po pár minutách vám vznikne směs, kterou už stačí jen osladit. Hotovou jahodovou zmrzlinu můžete ihned podávat nebo ji nechat ještě více ztuhnout v mrazáku.

Nezapomeňte: Každá odrůda jahod je jinak sladká. Proto se nebojte při doslazování cukrem, medem nebo třeba agáve sirupem směs ochutnávat a porci upravit dle svých chutí.

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora