Boršč: Ideální oběd pro celou rodinu!

2 min. čtení

Boršč, královna polévek východní Evropy Boršč, sytá a aromatická polévka s výraznou červenou barvou, je neodmyslitelně spjatá s kuchyní Ukrajiny, Ruska a dalších slovanských zemí. Jeho příprava je umění, které se předává z generace na generaci. Ačkoli existuje mnoho různých receptů na boršč, všechny spojuje jedno – intenzivní chuť a sytá vůně.

Proč milujeme boršč?

Boršč je součástí kulturního dědictví mnoha národů.  Kombinuje sladkost řepy, kyselost octa a bohatost masa. Je to dokonalé jídlo pro chladné dny. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů.

Náš recept na klasický boršč

Potřebujeme: * 1 kg hovězího masa s kostí * 1 kg červené řepy * 500 g brambor * 300 g bílého zelí * 2 mrkve * 1 petržel * 1 cibule * 3 stroužky česneku * 2 bobkové listy * 5 kuliček černého pepře * 2 lžíce rajčatového protlaku * Sůl, pepř, ocet podle chuti * Zakysaná smetana na podávání

 

Postup: Vývar: Maso s kostí zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Odstraníme pěnu a vaříme doměkka.  Zelenina: Mezitím očistíme a nakrájíme kořenovou zeleninu a zelí. Řepu uvaříme do měkka a oloupeme.  Na oleji osmahneme cibuli dozlatova, přidáme nastrouhanou řepu, mrkev, petržel a česnek. Do vývaru přidáme opečenou zeleninu, brambory nakrájené na kostky, zelí, bobkový list, pepř a rajčatový protlak. Vaříme do změknutí všech surovin.

Polévku dochutíme solí, pepřem a octem podle chuti.

Hotový boršč podáváme horký, s lžící zakysané smetany a doplněný čerstvou petrželkou. 

Můžete použít i jiné druhy masa, například vepřové nebo kuřecí.

Kromě uvedeného koření můžete přidat i jiné podle své chuti, například kmín nebo majoránku. 

Pokud máte rádi sladší boršč, přidejte do polévky trochu cukru. Boršč je nejen výborným jídlem, ale také skvělou příležitostí k setkání s přáteli a rodinou. Zkuste si ho připravit doma a užijte si jeho jedinečnou chuť!

 

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora