Klasika všech klasik, to jsou špagety carbonara (spaghetti carbonara). Jsou to italské těstoviny, které se tradičně připravují s vaječnými žloutky, slaninou, sýrem a pepřem. Tento recept pochází z Říma a je oblíbený po celém světě. Při přípravě špaget carbonara je důležité použít kvalitní ingredience, jako je italská slanina guanciale nebo pancetta, sýr pecorino romano a čerstvá vejce.
Špagety se vaří v osolené vodě, dokud nejsou al dente, a poté se smíchají s vaječným a sýrovým mixem. Slanina se orestuje na pánvi a přidá se k špagetám. Tento jednoduchý recept je skvělý na rychlý oběd nebo večeři a jeho chuť je prostě neodolatelná.
Ingredience (1-2 porce)
- 160 g kvalitních špaget
- 60 g nakrájené neuzené slaniny guanciale nebo pancetta
- 2 velké vaječné žloutky
- 25 g sýru pecorino romano
- asi 3 až 5 polévkových lžic vody z těstovin
- pepř a sůl
- Parmezán na dozdobení
Postup
- Špagety uvařte dle návodu v osolené vodě (na skus).
- Mezitím žloutky vyšlehejte společně se sýrem pecorino romano a pepřem.
- Na kapce oleje (ze slaniny se část tuky vypeče při restování) orestujte na nudličky nakrájenou slaninu. Přidejte uvařené špagety a promíchejte.
- Mimo plotnu (tedy ne na rozpálené plotně) pak smíchejte vyšlehané žloutky se špagetami
- Ozdobte vločkami Parmezánu a podávejte
Doporučení
Místo pecorina se dá použít i parmezán, Grana Padano nebo Gran Moravia, ale chcete-li plně italský pokrm z pravých italských originálních surovin vždy použijte pecorino. Směs vaječných žloutků a sýra nikdy již dále tepelně na plotně neupravujte, nechte pouze zhoustnout na teplých špagetách a pánvi.
Přejeme dobrou chuť!
Zdroje: iReceptář, Wikipedia, vlastní zkušenost 🙂
hodnocení od Krizovatkachuti.cz
Spaghetti carbonara podle originálního receptu s originálními italskými ingrediencemi jsou naprosto famózní. Jak jsou jednoduché a rychlé na přípravu tak jsou skvělé chuťově. Žádný „český hybrid“ se smetanou nebo česnekem, to není prostě ono … Vytvořte si doma dokonalý originál. Když si je dáte kdekoli v Itálii například v Římě, v Bologni nebo v Janově, budou dle našeho originálního receptu chutnat vždy stejně dobře 🙂