Starobrno uvařilo prémiovou dvanáctku. Novinka Štatl 12 bude na čepu od 28. března

4 min. čtení

Brněnský pivovar Starobrno představuje novinku Štatl 12 – prémiovou dvanáctku z výhradně českých chmelů, s plným tělem a vyváženou hořkostí. Na čepu bude od pátku 28. března ve vybraných restauracích s ověřenou kvalitou. Starobrno chtělo na brněnský pivní trh přidat dvanáctku s tradiční recepturou uvařenou z nejkvalitnějších surovin českého původu. Reaguje tak na proměňující se vkus pivařů, kteří upřednostňují prémiovější piva.

 

Brněnský pivovar pravidelně monitoruje spotřebitelské trendy a z loňské série průzkumů vyplynulo, že právě dvanáctku by spotřebitelé v nabídce nejvíce ocenili. Štatl 12 se vaří tradičním způsobem na dva rmuty s použitím výběrového moravského sladu a výhradně českého chmele odrůd Žatecký poloraný červeňák, Sládek a Premiant, bez přidaných extraktů a dalších chmelových produktů.

 

Starobrno reaguje na změnu v preferencích konzumentů, kteří častěji vyhledávají prémiovější produkty. Receptura vznikla v roce 2024 a pro vyladění chuti pivovar využil i zpětnou vazbu od konzumentů a hostinských. „Na receptuře jsme pracovali několik měsíců a dali si záležet na každém detailu. Výsledkem je chuťově velmi vyvážená dvanáctka s plným tělem a příjemnou hořkostí, která nabádá k dalšímu napití. Věřím, že pivaři její chuť ocení,“ uvedla ředitelka pivovaru Starobrno Klára Konupčíková.

 

Symbol městského života a setkávání s přáteli

 

Štatl 12 je pivo s brněnskou duší. Název vychází z hantecu a etiketu zdobí brněnské panorama. „Starobrno sídlí na Starém Brně, máme lokální kořeny a historicky jsme propojení. Spotřebitelé nás mají spojené s brněnskou kulturou. Slovo štatl symbolizuje městský život, setkávání s přáteli, dobré jídlo, dobré pití. A když se řekne dobré pití, tak se mnohým vybaví samozřejmě pivo, které odjakživa lidi spojuje a vytváří tu správnou atmosféru,“ přiblížila Klára Konupčíková.

 

Na příchod novinky upozorňuje obří hodinový ciferník umístěný na fasádě restaurace Pivovarská na Mendlově náměstí v centru Brna. Ručičky zpočátku ukazovaly čas „za pět dvanáct“ a každý den se posunují o jednu minutu blíže k symbolické dvanáctce, kdy nastane čas narazit sudy Štatlu 12.

Nejprve ho ochutnají v TOP prověřených hospodách

 

Milovníci piva mohou novinku ochutnat od 28. března ve vybraných restauracích v jihomoravském regionu. „Štatl primárně představíme v našich nejlepších restauracích a hospodách, o kterých víme, že do péče o pivo dávají maximum. Pečlivě jsme tyto provozovny vybírali. Některé z nich za péči o pivo získaly Certifikát kvality, další tímto procesem procházejí. Ale vysokou kvalitu garantujeme u všech vybraných provozoven,“ komentoval Quality Master pivovaru Starobrno Svatopluk Vrzala.

 

Novinka se postupně rozšíří do dalších restaurací, které splní nároky na kvalitní péči o pivo. V obchodech se lahve a plechovky Štatl 12 začnou prodávat od poloviny dubna.

 

Starobrno boduje v soutěžích

 

Pivovar Starobrno se na zajištění kvality vlastní produkce dlouhodobě zaměřuje a může se opřít o opakované úspěchy v degustačních soutěžích. „Naše stávající piva Bitr a Medium letos bodovaly už na dvou soutěžích, Pivexu v Brně a Zlaté pivní pečeti v Litoměřicích. Doufám tedy, že se k nim do budoucna přidá i Štatl,“ sdělil vrchní sládek pivovaru Starobrno Jiří Brňovják.

 

 

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora