Velikonoce v tvarůžkovém království: Pátrání po vajíčkách, kreativní dílny a tradiční řemesla

3 min. čtení

Velikonoce v Muzeu Olomouckých tvarůžků v Lošticích potěší děti, rodiče i všechny milovníky tradic a kreativního tvoření. Od 31. března do 20. dubna se návštěvníci mohou těšit na hravé dílničky, velikonoční pátrací hru, zábavný kvíz a víkendová setkání s lidovými řemeslníky. Program je součástí běžného provozu muzea, které je otevřeno denně od 9 do 18 hodin.

 

Muzeum Olomouckých tvarůžků, jediné svého druhu v Česku, voní historií i tvarůžky po celý rok. Během následujícího měsíce a velikonočních svátků navíc ožije tvořivostí a radostí ze společně stráveného času dětí a dospělých,“ říká Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu, A.W. Olomoucké tvarůžky.

 

Tvarůžkové muzeum v Lošticích se od 31. března až do 20. dubna promění v tvůrčí dílnu, kde si děti vyrobí originální velikonoční dekorace – záložky do knih, zápichy do truhlíků, motýlky na kolíčku a další jarní ozdoby.

 

Pro milovníky dobrodružství je připravena hra s hledáním velikonočních vajíček. Vajíčka jsou schovaná po celém muzeu a každé z nich ukrývá písmeno. Kdo vyluští tajenku získá sladkou odměnu.

Ukázky tradičních řemesel a prodejní výstavy

Kromě dílniček a her se návštěvníci mohou o Velikonocích těšit na ukázky tradičních řemesel. V pátek 18. dubna předvede Vlasta Jirásková paličkování a nabídne k prodeji své výrobky. V sobotu 19. dubna se představí loštický řezbář Jaroslav Beneš a v neděli 20. dubna dorazí Věra Krejčová s prodejní výstavou kraslic.

 

Muzeum Olomouckých tvarůžků návštěvníkům přibližuje historii i současnost výroby tohoto unikátního sýru s chráněným označením původu. Expozice nabízí pohled do minulosti výroby, dobovou pracovnu, retro kino i původní výrobní stroje. Muzejní tvarůžková cesta je zakončena v podnikové prodejně, kde je k zakoupení kompletní sortiment Olomouckých tvarůžků.

 

 

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora