Nestíháte? Nevadí! Gastronomické trendy přinášejí chytrá řešení pro rychlé a zároveň vyvážené stravování.

6 min. čtení

Rychlé tempo moderního života sebou přináší řadu změn. Trávíme spoustu času na cestách a neustálých pracovních schůzkách, na jídlo nám proto mnohdy nezbývá čas. Přesto již existuje několik možností, jak si s tím poradit. Nová chytrá řešení a trendy v oblasti potravin nabízí nejen rychlou, ale i chutnou a vyváženou stravu. Jaké populární novinky z odvětví gastronomie stojí za to vyzkoušet, pokud nestíháte?

Předem připravená jídla a nápoje nejsou žádnou novinkou. Automaty s těmito potravinami existují po celém světě již více než 100 let. V minulosti to nebyly vždy zrovna nutričně vyvážené nebo zdravé potraviny, jejich konzumace byla ale pohodlná a rychlá. Éra balených baget a sendvičů pro mnohé skončila s příchodem možnosti objednat si plnohodnotné jídlo z restaurace až domů. Rozvoz jídel ovšem neřeší dostupnost každodenních malých svačinek a nápojů, kvůli kterým se nevyplatí připlácet za dopravu. Pro tyto případy existuje řada výrobků, které zaručeně zasytí a doplní energii, můžete je přitom mít vždy po ruce.

Snídaně a svačina do tašky

Řada lidí už nesnídá tak, jak bylo dříve zvykem. S nástupem rychlých a výživných hotových pokrmů, jako jsou třeba jogurtové dezerty v kelímcích či kaše v sáčku se mění i způsob, jakým snídáme. Mnohem rozmanitější jsou i svačinky mezi hlavními jídly. Ovesné flapjacky, tyčinky, kvalitní energetické nápoje nebo ovocné pasty jsou vždy po ruce a snadno nás zasytí během hektického pracovního dne. Kvalitní sortiment, ze kterého je dnes možné vybírat, je širší než kdy předtím. Jedním z nejnovějších trendů jsou třeba potraviny s přidaným množstvím bílkovin, které mohou poskytnout rychlou a plnohodnotnou dávku energie. K dostání je proteinový chléb, proteinové nápoje, nejrůznější druhy tyčinek nebo třeba proteinový pudink či jogurt. Podobnou změnou prošly i potraviny, u kterých byste to nečekali. Příkladem můžou být třeba tekutá jídla v podobě nápojů – ty dnes často obsahují potřebné vitamíny nebo minerály a mohou tak být součástí moderního vyváženého jídelníčku. Právě vyváženost jídelníčku je přitom v poslední době žádaným tématem.

Harmonie těla a zdravý mikrobiom .

Zdravých svačinek a osvěžujících nápojů je na trhu dost, jak ale řešit větší jídla, když si zrovna nemůžete objednat donášku nebo nemáte čas se v klidu najíst? I pro tyto příležitosti se objevuje stále více řešení. Oblibě se totiž těší inovativní nutričně kompletní jídla v prášku nebo nápoji. Zjednodušeně řečeno, jedná se o kompletnější proteinové nápoje, doplněné o další potřebné živiny. Obsahují vyvážený poměr bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny a minerálů, které jsou potřeba pro optimální funkci našeho těla. Jedna porce dokáže člověka údajně nasytit na 3-5 hodin a jedná se tak o jednoduchou náhradu vyváženého oběda.

„Zázračný“ nápoj z kvasnic

Kombucha, někdy také zvaná „houbový čaj“, se stala senzací posledních let. Jedná se nejčastěji o zelený nebo černý čaj, ve kterém probíhá po delší dobu proces kvašení neboli fermentace. Po celá staletí se používá k podpoře detoxikace organismu a harmonizaci zdraví. Mimo probiotika je kombucha také bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerální látky. Vědci se o přesných účincích tohoto nápoje stále přou, rostoucí trend ale ukazuje, že na tomto nápoji něco bude. Vzhledem k její popularitě je dnes kombucha dostupná pod řadou značek téměř kdekoliv, včetně běžných supermarketů. Vyrobit si ji lze i doma, důležité je však dodržovat zásady pro správnou přípravu a její skladování..

Chytré řešení pro kavárenské (ne)povaleče

Výbornou kávu si dnes můžete dopřát i v místech, kde se ke kávovaru prostě není šance dostat. Příprava „on the go” káv je umění samo o sobě. Moderním řešením jsou tzv. drip sáčky s kávou, které jednoduše vložíte do hrníčku, zalejete horkou vodou a do pár minut máte připravenu kvalitní a chutnou kávu. Existují ale i předem připravené kávy v plechovkách, které si lze dopřát, i když zrovna nemáte po ruce hrníček a horkou vodu. Jsou praktické, skladné a můžete si je tak snadno vychutnat kdekoliv a kdykoliv během dne.  Navíc se „on the go” kávy prodávají v plechovkách, které jsou plně recyklovatelné. Míra recyklace hliníkových plechovek dnes dosahuje zhruba 90 %. To znamená, že teoreticky je možné jednu plechovku používat téměř donekonečna. Recyklace hliníku je přitom jedním z důležitých témat pro dosažení udržitelné budoucnosti a snahu lidstva o snížování emisí skleníkových plynů. Obaly s vysokou mírou recyklace proto dnes využívá stále víc nadnárodních firem. Například evropský producent energetických nápojů a ledových káv HELL ENERGY se rozhodl pro svou produkci vyrábět plechovky, které jsou 100% recyklovatelné.

Jak vidno, existuje dnes již celá řada možností pro zahnání hladu, žízně nebo také chuti – často dokonce i překvapivě kvalitní. Jedinečnost zmiňovaných produktů a trendů tkví právě v tom, že šetří čas a finance. Nemusíte stát dlouhé fronty a čekat na jídlo v restauracích, platit vysoké částky za dopravu nebo přemýšlet, kde se zastavit, abyste mohli něco rychle sníst.

Gastronomické trendy 

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora