Káva nepatří jen do šálku, dobývá i svět dezertů a koktejlů

5 min. čtení

Káva je více než jen nápoj. Díky své nahořklé chuti a bohaté vůni je oblíbenou součástí mnoha ikonických dezertů i nápojů. Jemné italské Tiramisu, tradiční francouzský dort Opera nebo lahodný koktejl Espresso Martini – kávové pochoutky si skutečně podmanily svět. V čem ale spočívá jejich popularita a jaký příběh se za nimi skrývá? Ponořte se do fascinující historie a objevte tajemství, které stojí za oblibou kávových dezertů.

 

O tom, že je káva jednou z nejžádanějších surovin na světě, není pochyb. Lze si ji vychutnat nejen ze šálku – káva je totiž oblíbenou ingrediencí i při přípravě nespočtu pokrmů. Je náplní do čokoládových pralinek a bonbónů, kávovým krémem se plní dortíky a koláče a je součástí mnoha receptů na oblíbené vánoční cukroví. Kromě sladkostí se však velmi dobře kombinuje třeba i s hovězím masem v podobě hedvábné omáčky!

 

Historie s kapkou kávy

 

Kromě povzbuzujících účinků nás káva láká především svou výjimečnou chutí a kouzelnou vůní. Lidé milují sladké, a tak spojení těchto dvou skvělých věcí dalo vzniknout mnoha kávovým dezertům. Mezi ty nejpopulárnější patří třeba italské Tiramisu, vrstvený kávový dort Opera, klasický německý Kaffeekuchen, anebo dezertní nápoje a koktejly jako italské affogato či britské Espresso Martini. Přesto, že jsou některé recepty složitější než jiné, můžete si k přípravám na Vánoce namíchat kávu na mnoho způsobů i doma.

 

Vezmi si mě“ po italsku

 

Věděli jste, že známé Tiramisu vychází ze slovního spojení „Tireme su“, což v překladu znamená „vezmi si mě“? Podle legendy se tento sladký dezert zrodil v Italském městě Treviso už v roce 1800, kdy s ním přišla chytrá metresa z domu lásky. Tiramisu totiž mělo sloužit k povzbuzení klientů, aby po návratu z její náruče zvládali bez potíží plnit manželské povinnosti i doma. Kvůli původu receptu byl tento dezert dlouhá léta ignorován kuchařskými knihami.
I přesto se ale šířil, nejčastěji tichou poštou, mezi rodinami, přáteli a známými. V současnosti si mnoho lidí na původ receptu ani nevzpomene, co ale přetrvává je vyvážená chuť kávou nasáklých piškotů a mascarpone.

 

Na pravé italské Tiramisu budete potřebovat 2 lžíce kakaového prášku, 20 cukrářských piškotů, 100 ml smetany ke šlehání, 500 g mascarpone, 50 g cukru krupice, 2 žloutky a na závěr to nejdůležitější – 200 ml silného espressa. Na tento recept můžete využít HELL ICE COFFEE Double Espresso, do kterého budete namáčet cukrářské piškoty.

 

Trocha kofeinu, alkoholu a odvahy

Ideálním drinkem na páteční večer plný zábavy, nebo příprav na Vánoce může být i Espresso Martini. Tento koktejl je nejen vynikající, ale také velmi jednoduchý na přípravu. Hlavními ingrediencemi jsou vodka, kávový likér, cukrový sirup a silné espresso. Poslední dvě ingredience lze jednoduše vyměnit za jemně slazenou ledovou kávu, jako je HELL ICE COFFEE Double Espresso.  Pro abstinenty je jistě také zajímavá i nealkoholická verze s nealko destilátem místo vodky. Tento drink se tradičně podává v elegantní skleničce na martini, Koktejl lze jej na závěr ozdobit i pár zrnky kávy.

 

Historie tohoto oblíbeného drinku, který je znám i pod názvem Vodka Espresso, sahá do konce 80. let. Tehdy si v jednom londýnském baru zákaznice poručila, aby jí barman Dick Bradsell vytvořil koktejl dle jejího extravagantního požadavku: „Wake me up, and then fuck me up“. Ve volném překladu zákaznice baru žádala o koktejl, který by ji probudil a pak pořádně nakopl. Večer se odehrával v Soho Brasserie v Londýně, kde na baru stál velký kávovar, a tak Bradsella hned napadlo zkusit spojit kávu a alkohol. Vytvořil tak povzbuzující nápoj s hedvábnou texturou
a opojnou chutí – přesně to, co si žena přála. Jméno zákaznice s jedinečným stylem objednávání Bradsell nikdy neprozradil, ale podle legendy šlo o slavnou modelku Kate Moss. Ať už to byla ona, nebo ne, Espresso Martini stále i po všech těch letech dokonale plní svůj původní účel!

Produktový tip

Objevte intenzivní chuť ledové kávy HELL ICE COFFEE Double Espresso, která je vyrobena z pravého kávového extraktu Arabica. Dvojnásobná dávka espressa zaručuje kávový zážitek s výrazným aroma a intenzivní chutí. Tento nápoj je navíc bez konzervačních látek a umělých barviv. Je ideální jako základ pro přípravu různých koktejlů, nebo si ho jednoduše vychutnejte samostatně!

 

 

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora