Boršč, královna polévek východní Evropy Boršč, sytá a aromatická polévka s výraznou červenou barvou, je neodmyslitelně spjatá s kuchyní Ukrajiny, Ruska a dalších slovanských zemí. Jeho příprava je umění, které se předává z generace na generaci. Ačkoli existuje mnoho různých receptů na boršč, všechny spojuje jedno – intenzivní chuť a sytá vůně.
Proč milujeme boršč?
Boršč je součástí kulturního dědictví mnoha národů. Kombinuje sladkost řepy, kyselost octa a bohatost masa. Je to dokonalé jídlo pro chladné dny. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů.
Náš recept na klasický boršč
Potřebujeme: * 1 kg hovězího masa s kostí * 1 kg červené řepy * 500 g brambor * 300 g bílého zelí * 2 mrkve * 1 petržel * 1 cibule * 3 stroužky česneku * 2 bobkové listy * 5 kuliček černého pepře * 2 lžíce rajčatového protlaku * Sůl, pepř, ocet podle chuti * Zakysaná smetana na podávání
Postup: Vývar: Maso s kostí zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Odstraníme pěnu a vaříme doměkka. Zelenina: Mezitím očistíme a nakrájíme kořenovou zeleninu a zelí. Řepu uvaříme do měkka a oloupeme. Na oleji osmahneme cibuli dozlatova, přidáme nastrouhanou řepu, mrkev, petržel a česnek. Do vývaru přidáme opečenou zeleninu, brambory nakrájené na kostky, zelí, bobkový list, pepř a rajčatový protlak. Vaříme do změknutí všech surovin.
Polévku dochutíme solí, pepřem a octem podle chuti.
Hotový boršč podáváme horký, s lžící zakysané smetany a doplněný čerstvou petrželkou.
Můžete použít i jiné druhy masa, například vepřové nebo kuřecí.
Kromě uvedeného koření můžete přidat i jiné podle své chuti, například kmín nebo majoránku.
Pokud máte rádi sladší boršč, přidejte do polévky trochu cukru. Boršč je nejen výborným jídlem, ale také skvělou příležitostí k setkání s přáteli a rodinou. Zkuste si ho připravit doma a užijte si jeho jedinečnou chuť!