Fazolová polévka je klasické české jídlo, které si oblíbili mnozí. Kdo by neznal tu báječnou vůni a chuť domácí fazolové polévky s uzeným masem? Je to pokrm, který nás zahřeje v chladných dnech a připomene nám babiččinu kuchyni. Ačkoli se zdá její příprava složitá, opak je pravdou. Stačí pár jednoduchých surovin a trochu času.
Proč je fazolová polévka tak oblíbená? Fazole jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, takže zasytí na dlouhou dobu. Fazolová polévka je součástí české kuchyně již po staletí. Kombinaci fazolí, uzeného masa a koření si zamiluje každý. Fazole jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálů.
Recept na klasickou fazolovou polévku s uzeným masem
Potřebujeme: * 500 g bílých fazolí * 500 g uzeného masa (kostička, klobása) * 1 cibule * 2 mrkve * 1 celer * 2 stroužky česneku * 2 lžíce rajčatového protlaku * 1 lžíce hladké mouky * Bobkový list, nové koření, sůl, pepř podle chuti * Olej na smažení
Postup:
Fazole namočíme přes noc do studené vody.
Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Přidáme prolisovaný česnek a krátce orestujeme.
Zasypeme moukou a za stálého míchání osmahneme dozlatova.
Do hrnce s fazolemi přilijeme vodu, přidáme opečenou zeleninu, rajčatový protlak, koření a uzené maso nakrájené na kousky. Vaříme doměkka. Polévku dochutíme solí a pepřem podle chuti.
Můžete použít různé druhy uzeného masa, například klobásu, uzená žebra nebo koleno.
Kromě uvedeného koření můžete přidat i jiné podle své chuti, například kmín nebo majoránku.
Do polévky můžete přidat i jinou zeleninu, například petržel, pastinák nebo křen.
Polévku podávávejte s čerstvým pečivem. Fazolová polévka je skvělým jídlem nejen pro chladné dny. Je to pokrm, který nás zahřeje na těle i na duši a připomene nám chuť domova. A jaký máte vy nejraději způsob přípravy fazolové polévky?