Rajčatová polévka jednoduchá a chutná

2 min. čtení

Kdo by neznal tu klasickou chuť rajčatové polévky? Tento teplý, sytý a zároveň lehký pokrm je ideálním společníkem chladných zimních dnů. Jeho výrazná chuť a vůně nás přenesou do letních měsíců a připomenou nám sluncem rozpálená rajčata.

Proč právě rajčatová polévka v zimě?

* Je to zdroj vitamínů: Rajčata jsou bohatá na vitamin C, který posiluje imunitu a chrání nás před nachlazením.

* Zahřeje: Horká polévka zahřeje od žaludku a dodá nám energii.

* Je snadná na přípravu: Rajčatovou polévku si připravíte rychle a jednoduše, i když nemáte mnoho času. *

Je všestranná: Můžete ji podávat jako předkrm, hlavní jídlo nebo jako lehkou večeři.

 

Náš oblíbený recept na rajčatovou polévku Suroviny:

* 2 lžíce olivového oleje * 1 cibule * 2 stroužky česneku * 1 konzerva loupaných rajčat * 500 ml zeleninového vývaru * 2 bobkové listy * Sůl, pepř * Čerstvá bazalka * Zakysaná smetana (volitelné)

Postup:

* Orestujte cibuli a česnek: Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a krátce orestujte.

* Přidejte rajčata a vývar: Přisypte loupaná rajčata, zalijte zeleninovým vývarem, přidejte bobkové listy, osolte a opepřete. * Vařte do měkka: Vařte asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.

* Rozmixujte a dochuťte: Odstraňte bobkové listy a polévku rozmixujte do hladka. Dochutěte čerstvou bazalkou.

* Podávejte: Podávejte horkou, případně ozdobte zakysanou smetanou a čerstvým pečivem.

 

Tipy:

* Odrůdy rajčat: Můžete použít čerstvá nebo konzervovaná rajčata, případně rajčatový protlak.

* Koření: Kromě bazalky můžete přidat i jiné bylinky, jako je oregano nebo rozmarýn.

* Zahuštění: Pokud chcete polévku hustší, přidejte trochu hladké mouky rozmíchané ve vodě.

* Ozdoba: Kromě zakysané smetany můžete polévku ozdobit i strouhaným sýrem, křupinkami nebo semínky.

 

Ať vám naše rajčatová polévka zahřeje srdce i tělo!

Foto: Pixabay

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora