Pravděpodobně ten nejoblíbenější a nejočekávanější svátek je tu a s ním i posledních čtrnáct dní v roce, které se nesou v duchu slavnostního hodování. Každá rodina má jiné sváteční menu a i přesto, že jsou některé jeho položky stálicemi vánočních tabulí, provedení má každý jiné. To je na Vánocích to krásné, můžete ochutnat sebevíce cukroví, salátu či vaječného likéru – každá položka bude ale mít to své osobní kouzlo. Vánočním dezertem, který k experimentování přímo vybízí, je právě biskupský chlebíček. Někdo sází na klasiku s čokoládou, jiní na kandované ovoce či na ořechy, někteří kombinují vše dohromady. Kouzlo biskupského chlebíčku tkví ale právě v tom, že se řadí mezi nejsnazší vánoční pekařské disciplíny a zvládne si ho tak připravit úplně každý. Půjdete do jeho přípravy letos s námi?
Dezert na nekonečně mnoho způsobů
Málokterý dezert má tolik variací, co bramborový salát, biskupský chlebíček ale není v této oblasti rozhodně pozadu. Co rodina, to jiná ingredience, mezi ty úplně nejpopulárnější patří nejrůznější čokoládové polevy, kandované ovoce či různé druhy ořechů, někdo je dokonce používá všechny! Tento dezert je rozšířený především ve Spojených státech a ve Velké Británii, paradoxem ale je, že pochází ze sousedního Německa. Pekl se při příležitosti různých svátků, tradicí se ale stalo, že se začal péct v den svatého Mikuláše, který byl mimo jiné tehdy také biskupem. V posledních letech popularita tohoto receptu ale stoupá také v České republice. Na rozdíl od různých druhů vánočního cukroví, vánoček nebo štól má tu výhodu, že si jej může každý udělat přesně tak, jak mu chutná, a navíc se přípravou řadí k těm nejjednodušším! Připravte si ho proto s námi i vy a obohaťte svou vánoční tabuli o tento nevšední dezert.
Specializované pečení
V dnešní době už nemáme na výběr jen z tria základních mouk v podobě hladké, polohrubé a hrubé, v obchodech už jich můžeme sehnat mnohem více. Odborníkem v této oblasti je značka Babiččina volba, která nabízí ihned několik druhů specializovaných mouk od mouky na přípravu pizzy, přes chlebovou mouku až po hladkou mouku dortovou, která se mimo jiné skvěle hodí i pro přípravu tohoto biskupského chlebíčku. Dále s ní zvládnete jakýkoliv dort, ale nešlápnete vedle ani při přípravě bábovek, krémových řezů, perníků a palačinek. Dobře se pojí s ostatními surovinami v hladké těsto a dezerty z této mouky tak mají lehkou konzistenci a jemně pórovitou strukturu. Tato mouka je navíc držitelkou ocenění kvality Klasa a je umleta ze 100% české pšenice. Pokud byste tuto mouku v obchodech nesehnali, můžete použít hladkou mouku Babiččina volba.
Ingredience
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- kůra z jednoho bio citronu
- 50 g kandované pomerančové kůry
- 150 g hladké dortové mouky Babiččina volba
- 50 g měkkého másla
- 100 g cukru krupice
- 30 g sekaných mandlí
- špetka soli
K dokončení
- čokoládová poleva
Postup
Bílky ušlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu a dejte stranou. Žloutky vyšlehejte s cukrem a citronovou kůrou. Postupně přidejte také máslo a mouku. Nakonec stěrkou zapracujte bílky, kandované ovoce a mandle.
Stáhněte do vymazané formy na chlebíček. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut. Chlebíček po upečení nechte zcela vychladnout a poté opatrně vyjměte z formy. Zdobte čokoládovou polevou.