Na jedno, nebo rovnou šest? V Pultu servírují ty nejpitelnější ležáky

4 min. čtení

Pivní bar Pult slaví třetí narozeniny a současně s tím obměňuje svou nabídku ležáků pro následující rok. Jejich výběr však probíhá poněkud netradičně – o čtveřici piv, která na čepu doplní značky Pilsner Urquell a Budějovický Budvar, rozhoduje degustační rada, jež se schází pouze za tímto účelem a hledá ty nejpitelnější kousky. Letos zvolila Únětické pivo 12° (Únětický pivovar), Světlý ležák 12° (Pivovar Permon), Vorkloster klášterní ležák (Klášterní pivovar Porta Coeli) a Jura (Pivovar Chroust).

 

Od svého otevření v roce 2021 nabízí Pult šest perfektně ošetřených a čepovaných ležáků na jednom výčepu. Dva z celkového počtu kohoutů trvale obsadily národní pivovar Budějovický Budvar a Plzeňský Prazdroj, otec ležáků v Česku. K nim se každý rok vybírají čtyři další, přičemž hlavním kritériem je jejich pitelnost.

 

Výčepní i štamgasti

O tom, které ležáky se budou v Pultu následující rok čepovat, rozhoduje tzv. degustační rada. Ta představuje rozmanitou desetičlennou skupinku výčepních, sládků a dalších odborníků z gastronomie a v neposlední řadě také samotných štamgastů. Její jádro tvoří čtyři stálí členové: generální manažerka Pultu Tereza Pospíšilová, Lucie Janečková z Institutu PIVO, mistr výčepní Lukáš Svoboda, který stál u zrodu Lokálu, a Míra Bouchal za Lokál CZ.

 

Letos se degustační rada sešla již v červnu, aby během dvou dní ochutnala rekordních třiadvacet ležáků. Pivovary se přitom přihlašují samy. „Přihlášky jsme spustili hned po novém roce a tentokrát byl zájem pivovarů enormní, což je pro nás velká radost i zodpovědnost. Už během jara jsem všechny pivovary navštívila a mluvila s jejich sládky, abych jim detailněji představila koncept Pultu. Nyní mě čeká opětovná návštěva čtyř vítězných pivovarů, kam s sebou vezmu i naše výčepní a budeme se částečně podílet na výrobě piva, které si pak hosté vychutnají u nás na čepu. Výběr nových ležáků tedy není záležitost pouhých dvou dní, během nichž zasedne degustační rada, ale jedná se o celoroční aktivitu,“ vysvětluje Tereza Pospíšilová, která má spolu s Lucií Janečkovou na starosti organizaci degustační rady a komunikaci s přihlášenými pivovary.

pivní bar Pult

Pitelnost nadevše

Samotná degustační rada se odehrává přímo v Pultu. Členové ochutnávají vzorky načepované ze zdejšího výčepu, ve stejné teplotě a sklenicích, v jaké se pak pivo servíruje hostům. Pivo tak dostávají za totožných podmínek a v kondici jako za běžného provozu podniku. Jedinou změnou je, že do velké pivní sklenice dostanou načepované malé pivo, díky čemuž se lépe projeví veškerá aromata a chuť. Hodnotí se několik aspektů, mezi nimi samozřejmě i vůně, chuť a říz, a především pak již zmiňovaná pitelnost.

 

Tou se letos prokázaly zejména Únětické pivo 12° (Únětický pivovar), Světlý ležák 12° (Pivovar Permon), Vorkloster klášterní ležák (Klášterní pivovar Porta Coeli) a Jura (Pivovar Chroust), které tak hosté nově najdou na čepu Pultu. „Tento rok obměňujeme kompletně všechna čtyři piva, navíc se tyto pivovary objevují na čepu Pultu poprvé. Hosté se tak skutečně mají na co těšit,“ dodává Tereza Pospíšilová.

 

Slavnostní odhalení nové sestavy ležáků a naražení prvních sudů proběhlo souběžně s oslavou třetích narozenin Pultu.

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora